fbpx

Happy Finn – tarina nimen takana

Onni – sitä verrataan varjoon, joka karkaa kun sitä tavoittelee, mutta seuraa kun kulkee omaa polkuaan. Onni – sen ei pitäisi olla päämäärä vaan matka. Onni – onko siitä puhuminen pelkästään pinnallista hapatusta?

Oli marraskuu ja hiljaisen tihkusateen kyllästämä Naantalin keskusta. Naantali – kuten lähes kaikki Suomen kaupungit – on täynnä elämää kesäaikaan, mutta talvella raitilla on hieman hintsummin populaa. Kasa ulkomaalaisia turisteja hämmästeli happirikasta ilmaa pimeässä illassa Naantalin keskustan ja kylpylän välisellä suoralla. Kirsi kävelytti koiraa ja mietti, että mitä ihmettä, miksi kukaan ei näytä heille jotain näkemisen arvoista. Vaikka kävelytä metsässä ankean asvalttitien sijaan.

Siitä lähti kehittymään ajatus matkailujen oheispalvelusta, joka antaisi kotimaisille ja ulkomaalaisille Naantalin alueen matkailijoille mahdollisuuden kokea suomalaisia elämyksiä: kävelyä metsässä, kokemusta hiljaisuudesta ja lohduttavasta pimeydestä, kodin turvaa ja suomalaisen designin kautta nautintoa mielelle. Eikä ajatustoimintamme suinkaan pysähtynyt tähän. Naantalissa ja sen lähialueilla toimii useita upeita toimijoita, joilla on tarjottavaa matkailijoille. Mutta yhteinen nimittäjä puuttui. Ymmärsimme, että haluamme olla se kokoava voima, joka tekee matkailijalle retken tai palvelun ostamisen helpoksi ja turvalliseksi. Ja luottaen siihen, että palvelu tuotetaan asiakasta ajatellen ja suomalaisella otteella.

Samoihin aikoihin julkaistiin raportti siitä, että suomalaiset ovat maailman onnellisinta kansaa ja jäimme pohtimaan, että miksi ihmeessä? Täällä on märkää ja pimeää suurimman osa vuodesta.

Mutta kun kokoonnuimme tuvan pöydän ääreen pähkimään asiaa tarkemmin, niin idea oli nopeasti kirkas: haluamme tuoda tavallisia suomalaisia asioita jokaisen ulottuville. Ei kiiltokuvakuvia eikä sanota, että hyvin menee, jos ei mene. Perusasioita, joita kantaa syvällä sydämessä kun vihmoo eikä aurinkoa näy. Pysähtymistä ja palautumista, luonnosta nauttimista. Ei täydellisyyden tavoittelua vaan hetkessä olemista. Sanotaan perkele, jos sattuu (oikeassa kohtaa sanottu kirosana puhdistaa ja poistaa kipua). Kunnioitetaan luontoa, hengitetään puhdasta ilmaa. Aina on aikaa pysähtyä juomaan kahvia.

Ja näin Happy Finn syttyi. Sitä edelsi tosin ajatus Happy Valley* nimestä, mutta kun yrittäjinä on kolme naista, niin siitä saimme lähinnä isot naurut. Happy Finn kolahti heti saman tien. Se ei ole väkisin väännettyä onnellisuutta vaan aito tunne, johon kuuluu elämän kaikki sävyt. Se on konsepti. Se on takuuleima laadusta, vaikkakin kujeileva. Suomalaiset ovat yleensä vaatimattomia ja suosittu sanonta kuuluu, että ”kel onni on, se onnen kätkeköön”. Mutta me haluamme antaa mahdollisuuden nauttia suomalaisista onnen elementeistä. Happy Finn voi olla koko Suomen matkailun konsepti, joka pysäyttää matkailijan kotimaahansa palatessaan miettimään, mitkä hänen onnen elementtinsä ovat. Sen ajatuksen äärelle onkin hyvä pysähtyä. Se on onnea jo itsessään.

Anne

anne@happyfinn.com

*Naantalin vaakunassa oleva VG merkitsee vanhan alueella sijainneen luostarin nimeä Vallis Gratiae eli armon laakso eli nådens dal.