fbpx

LUONNOLLISTA TYÖHYVINVOINTIA

Työssä viihtyminen ja työpaikalla hyvin voiminen on noussut arvostuksessa korkealle. Ja hyvä niin. Olemmehan töissä aika ison osan elämäämme. Työyhteisön ilmapiiri, työn sopiva määrä ja toimivat välineet tulevat nyt nopeasti ja ensimmäisenä mieleen, jos joku pyytäisi listaamaan itselleni tärkeitä työhyvinvoinnin elementtejä. Ja tietenkin se, että nautin työstä jota teen ja koen niin sanottua työn imua.

Happy Finn teki minusta sivutoimisen yrittäjän tammikuussa. Se oli itselleni todella suuri ja merkittävä asia. En tiedä miksi, mutta olen jo pitkään haaveillut yrittäjänä toimimisesta. Ehkä tunnistan näitä ajatuksia olleen jo lapsuudessakin. Yrittäjyyden itsenäisyys ja kädet savessa kyynärpäitä myöden -tyyppinen asenne työn tekemistä kohtaan ovat niitä piirteitä, jotka minua siinä kiehtovat. Ja juuri se työn imun kokemus. Saan tehdä oman ideamme eteen töitä, heittää luovuuteni peliin ja saan vaikuttaa ja toteuttaa suunnitelmiamme. Olla ikään kuin yleisön eturivissä tai VIP-paikoilla tässä näytöksessä. Kaiken haasteellisuuden ohessa olen suuresti nauttinut ja väsyneenäkin illalla kokenut syvää työhyvinvointia. 

Päivätyössäni tällä hetkellä teen urasuunnitelmia toisille. Mietin asiakkaideni kanssa heille sopivaa suuntaa työelämän polulla ja olen tukena sen toteuttamisessa. Hassua ehkä, mutta matkan varrella ovat mukana olleet vahvasti myös omat pohdinnat siitä, mikä minusta tulee isona. Ja jopa hassuinta ikinä, että urasuunnitelman tekeminen itselle on aina ollut se vaikein asia. Nopeatahtisessa työelämässä on tärkeää muistaa ja tarkastella omaa työhyvinvointiaan ja sitä, että kokee olevansa oikeassa paikassa ja tekemässä juuri itselle sopivaa työtä. Uskon vahvasti, että jos tämä tunne on kohdallaan, seuraa aika moni asia perässä. Tällöin löytää itsestään voimaa ja resursseja vaikuttaa myös kirjoitukseni alussa mainitsemiini muihin tärkeisiin työhyvinvointia rakentaviin elementteihin. 

Työelämä on muutoksen kourissa ja tulevaisuudessa vastaamme tulee mitä uudenlaisempia ammatteja, jotka nousevat muuttuvan yhteiskunnan tarpeista. Uudet nimikkeet ja työnkuvat tarjoavat toki tekijöilleen uusia mahdollisuuksia, mutta myös uhkia on nähtävissä aivan yksittäisen työntekijänkin osalta. Esimerkiksi digitalisaatiossa mukana pysyminen ja vanhemmankin työväestön kouluttaminen vastaamaan näitä tulevaisuuden vaatimuksia on minusta yksi tulevista haasteista. Itse suhtaudun toiveikkaana työelämän muutokseen ja koen, että haasteista selvitäkseen olisi kaikkien hyvä säilyttää kosketus perusasioihin. Niihin, jotka vallitsevat ympärillämme ja tekevät meistä onnellisia. On se sitten luonto, läheiset tai omat kiinnostuksen kohteet. Työyhteisötkin voivat lähteä yhdessä kokemaan perusasioita monimutkaisten strategioiden, excelin tai haasteellisten asiakastilanteiden ääreltä suomalaiseen metsään. Nauramaan makkaratikun teolle tai testaamaan ketä on todellinen selviytyjä metsässä. Ei sitä ikinä tiedä, vaikka sieltä löytyisi myös se työn imu. Kaikki sen löytävät jostain, ikinä ei tiedä mistä.

Inspiroitunein terveisin,

Jenni, Happy Finn