fbpx

Metsästä hyvinvointia

Viime kevät on ollut monin tavoin poikkeuksellinen. Koronan takia eristäytyminen, etätyöt, lomautukset ja erilaiset rajoitukset ovat vaikuttaneet monen arkeen. Yksi asia on kuitenkin yhdistänyt rajoitettua arkea: metsä.

Valoisa kevät houkutteli ulkoilemaan luonnossa ja suomalaiset ovat suunnanneet metsään. Onneksemme rajoitukset eivät ole koskeneet ulkoilua. Etenkin Etelä-Suomen kansallispuistoissa on ollut ruuhkaa, jota ehkäisemään suljettiinkin monia nuotio- ja laavupaikkoja ympäri Suomen.

Metsään hakeutuminen vaikeina aikoina on ollut osa suomalaisuutta jo pitkään. Metsästä voi hakea lohtua, turvaa, rauhoittumista tai purkaa stressiä. Jos tunnet olosi stressaantuneeksi, suosittelen retkeä lähimetsään rentoutumaan. Itse rakastan metsää, siellä liikkumista ja uusien polkujen tutkimista. Korona-aika on ollut etätyötä täynnä ja siksi metsä on ollut minulle kuin lääkettä. Aurinkoisena päivänä metsä suorastaan hohkaa vihreyttä, joka on värinä jo itsessään rauhoittava. Metsä sulkee syliinsä auttaen hidastamaan ja irrottautumaan tulevasta ja menneestä. Auttaen olemaan läsnä ja kuulemaan sisintä.

Luonnossa liikkuminen tekee hyvää niin henkisesti kuin fyysisestikin ja on hyvää vastapainoa sisätiloissa vietetylle ajalle. On tutkittu, että mitä enemmän metsässä viettää aikaa, sitä paremmat ovat sen hyvinvointivaikutukset. Päivän mittainen metsäretki luo positiivista mielialaa myös seuraaville päiville retken jälkeen. Lyhyempi metsäretki tekee myös hyvää ja on tutkittu, että jo viisitoista minuuttia metsässä riittää alentamaan verenpainetta ja vähentämään stressiä. Metsässä voi tuntea olotilansa paremmaksi sekä luovaksi ja reippaaksi. Metsässä tarkkaavaisuus lisääntyy ja ympäristö kannustaa olemaan läsnä ja elämään hetkessä. Metsässä liikkuminen parantaa tasapainokykyä, koordinaatiota, kestävyyttä sekä kehittää kehon eri lihasryhmiä.

Metsä on ihmeellinen paikka täynnä luonnon erilaisia ääniä: lintujen viserrystä ja puiden huminaa. Metsässä tutut äänet osana hiljaisuutta auttavat rentoutumaan ja lisäävät turvallisuuden tunnetta.  Hiljentyminen luonnon keskellä voi auttaa löytämään myös oman sisäisen hiljaisuuden. Tiesitkö, että luonnossa elpyminen on voimakkaampaa vesistöjen läheisyydessä? Veden äänimaailma solisevine puroineen ja sateen rummutus mielletään rauhoittavaksi. Oletko ollut joskus metsässä sateella tai sateen jälkeen? Silloin ilma on puhtaimmillaan ja metsän tuoksujen hengittäminen on hyväksi hyvinvoinnillesi.

Haluatko lukea lisää metsästä ja sen vaikutuksista hyvinvointiisi? Liitteestä löydät Hyvinvoinnin metsäoppaan, jossa kerrotaan mm. metsän hyvinvointivaikutuksista eri näkökulmista, luontoyhteydestä sekä terveysmetsästä.  Sieltä löydät myös vinkkini metsässä rentoutumiseen.

Terveisin, Ilona

Happy Finn -ystävä

(vieraskynässä Ilona Mäki)

Lataa tästä itsellesi Hyvinvoinnin metsäopas